Skladniki:
250 g maki
65 g masla
75 g cukru
25 g swiezych drozdzy
2 zoltka
pol szkl. mleka
gotowa masa makowa okolo 300g
Przygotowanie:
Drozdze rozpuscic w latnim mleku, dodac lyzke maki i pol lyzki cukru. Dobrze wymieszac i pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia zaczynu.
Zoltka utrzec z cukrem, dodac make i zaczyn drozdzowy.
Dobrze wyrobic ciasto, az zacznie odchodzic od reki.
Jezeli ciasto klei sie podsypac maka.
Na koniec wlac przestudzone maslo i jeszcze chwile wyrabiac.
Ciasto przelozyc do miski, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na okolo godziny.
Gdy ciasto ladnie wyrosnie rozwalkowac je na prostokat o wymiarach 30x25 cm.
Nalozyc mase makowa i zwinac w rolade, boki zakleic.
Ciasto wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec okolo 40-50 min. w temp. 160-170 stopni.
Ciasto mozna polac lukrem, ja przed pieczeniem posypalam tylko platkami migdalowymi