Skladniki:
Ciasto:
3/5 kostki margaryny
1 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
5 zoltek
1/2 kostki drozdzy (50g)
4 szkl. maki pszennej
Kruszonka:
160 g maki pszennej
80 g margaryny
80 g cukru
Ponadto:
150 g malin
250 g borowek
Przygotowanie:
Kruszonka: Make, margaryne i cukier dobrze razem zagniesc :)
Ciasto: Podgrzac mleko i wrzucic do niego rozkruszone drozdze.
Wymieszac i odstawic na okolo 5 min. Zoltka utrzec z cukrem, dodac do
nich drozdze i wymieszac lyzka. Dodac pol szklanki maki, ponownie
wymieszac i odstawic na okolo 10 minut. Margaryne rozpuscic w rondelku i
odstawic do wystygniecia.
Do zaczynu drozdzowego dodac reszte maki, dobrze wymieszac i ponownie
odstawic do wyrosniecie na okolo 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoja
objetosc wlac zimna margaryne i wyrobic do momentu az ciasto zacznie
odchodzic od reki.
Blache wysmarowac margaryna, opruszyc bylka tarta, wlozyc ciasto, ulozyc owoce i posypac kruszonka.
Piec okolo 60 min. w temp. 180 stopni