piątek, 28 marca 2014

Sernik królewski

Składniki na tortownice o średnicy 23,5 cm

Kruche ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej
125 g margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1,5 łyżki kakao


Masa serowa:

1 kg sera ( użyłam gotowego z wiaderka piątnica, ten ser jest nie słodzony. Jeżeli ktoś lubi b.słodkie ciasta proponuje dodać więcej cukru lub kupić słodki ser )
200 g masła
5 jajek
180 g cukru
1 budyń śmietankowy



Przygotowanie:

Kruche ciasto: Margarynę posiekać z mąką i zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić na 2 części, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika. 

Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek, żółtka dodać do masy i zmiksować. Następnie wsypać budyń, ponownie zmiksować. Po utarciu dodać połowę sera, chwilę zmiksować i drugą część. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wymieszać łyżką lub chwile mikserem na najwyższych obrotach. 


 Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tarta ( ja smarowałam tylko spód, bo mam tortownice silikonową ze szklanym spodem )
1 część ciasta zetrzeć na dno formy i lekko przygnieść, wylać na to masę serową i zetrzeć drugą część ciasta.




Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec około pół godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec około 50-60 minut. 

Ciasto wystudzić najlepiej w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.