Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej tortowej
60 g cukru pudru
125 g masła
2 żółtka
Krem:
500 g serka mascarpone
3 żółtka
200 g białej czekolady
50 g masła
Dodatkowo:
150 g malin
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Formę do tarty posmarować margaryną i wyłożyć ciastem. Nakłuć na całej powierzchni widelcem. Schłodzić w lodówce.
Piekarnik rozgrzać do 160-170 stopni i piec około 20 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor.
Krem: Czekoladę i masło włożyć do plastikowej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.
Żółtka ubić, dodać do mascarpone ( pomału żeby się masa nie zważyła ). Następnie dodać letnią czekoladę i ponownie zmiksować do całkowitego połączenia.
Gdy ciasto wystygło rozłożyć maliny ( można zastawić kilka do dekoracji ) i zalać kremem. Wstawić do lodówki na około 2 godziny żeby zastygło.