niedziela, 6 października 2013

"Sernik zebra"

Składniki:


1 kg sera ( użyłam gotowego z wiaderka łowicki ) 
200 g masła
6 jajek
220 g cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
3 łyżki drobnej bułki tartej
1 łyżka kakao 


Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. 
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do masy i zmiksować  Następnie dokładamy budyń i bułkę tarta.  Po utarciu dodajemy ser i miksujemy na najniższych obrotach. Białka ubijamy na sztywna piane, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką.  Masę dzielimy na 2 równe części i do jednej dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. 

Formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy maka.  Następnie nakładamy masę- na środek formy wlewamy 2 łyżki ciemnej masy, na ciemna masę 2 łyżki jasnej masy, na jasna ciemna i tak aż masa się skończy. 

Ciasto pieczemy w temp. 140-150 stopni około 80-100 minut





"Biała kapusta zasmażana z boczkiem"

Składniki:

1 główka białej kapusty ( u mnie 900 g )
250 g boczku
2 średnie cebule
liść laurowy
ziele angielskie
kucharek
pieprz
2 łyżki maki pszennej 


Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Cebule i boczek pokroić w kostkę. Boczek wrzucić na rozgrzana patelnie ( nie dodaje żadnego tłuszczu ) i podsmażyć około 5 minut, a następnie dodać cebule. Dusić około 20 minut. 
Gdy kapusta się ugotuje odlać 3/4 wody. Make wymieszać z woda i wlać do kapusty. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Następnie dodać boczek z cebula i przyprawy. Wymieszać wszystko i podsmażyć jeszcze z 5-10 minut.  





"Schab ze śliwkami"

Składniki:

750 g schabu
około 10 suszonych śliwek
majeranek, pieprz
kucharek, papryka słodka
200 ml wody


Przygotowanie:

Schab umyć i wysuszyć, w środek wbić nóż i zrobić dziurę o średnicy około 1,5-2 cm. Uważać żeby nie przebić schabu na wylot. Do powstałej dziury powkładać śliwki i dobrze upchać. Następnie natrzeć go przyprawami, włożyć do miski, przykryć folia spożywczą i włożyć do lodówki ( najlepiej na cala noc )
Następnego dnia schab włożyć do rękawa do pieczenia i wlać wodę. 

Piec w temperaturze około 170-180 stopni przez około 1 godzinę.