wtorek, 13 września 2016

Paella z kurczakiem i chorizo

Składniki na 4 porcje:

600g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 cebule
2 czerwone papryki
100g chorizo
4 pomidory
5 łyżek oliwy
250g ryżu do paelli
0,2g szafranu
sól, pieprz, przyprawa do paelli
około 750 ml bulionu instant
300g mrożonego groszku


Przygotowanie:

Chorizo pokroić w półplasterki. Kurczaka opłukać i pokroić w kostkę. 
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. 
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. 
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć pestki i pokroić w kostkę. 

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć chorizo, dodać kurczaka i smażyć razem około 15 minut. Następnie dodać cebulę, czosnek i smażyć razem 5 minut. 
Wrzucić pokrojoną paprykę, podsmażyć. Wsypać ryż, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do paelli. Dodać szafran i wymieszać. Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować około 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać pomidory i groszek, wymieszać. 
Gotować do końca przewidzianego czasu.