Składniki na 12-14 sztuk:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
4 jajka
250 ml wody
Krem:
500 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania ptysi
Przygotowanie:
Ciasto: W garnku zagotować wodę z masłem. Następnie dodać mąkę i energicznie mieszać.
Zmniejszyć ogień i mieszać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić og garnka.
Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Gdy ciasto wystygnie dodać jajka i zmiksować.
Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. No formę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnać porcje ciasta w kształcie rozetek. Zachować przy tym odstępy.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić blache.
Piec około 25 minut.
Krem: Serek mascarpone włożyć do miski, wlać śmietankę i ubić na sztywną masę.
Pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać do połączenia cukru z masą.
Upieczone ptysie przekroić na pół i napełnić kremem.