niedziela, 5 lutego 2017

Ptysie

Składniki na 12-14 sztuk:

Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
4 jajka
250 ml wody


Krem:
500 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania ptysi



Przygotowanie:

Ciasto: W garnku zagotować wodę z masłem. Następnie dodać mąkę i energicznie mieszać. 
Zmniejszyć ogień i mieszać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić og garnka. 
Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. 
Gdy ciasto wystygnie dodać jajka i zmiksować. 
Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. No formę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnać porcje ciasta w kształcie rozetek. Zachować przy tym odstępy. 
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić blache. 
Piec około 25 minut.

Krem: Serek mascarpone włożyć do miski, wlać śmietankę i ubić na sztywną masę. 
Pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać do połączenia cukru z masą. 

Upieczone ptysie przekroić na pół i napełnić kremem. 
Posypać cukrem pudrem.