czwartek, 23 stycznia 2014

Naleśniki po ukraińsku

Składniki na 14-16 naleśników:

900 g ugotowanych ziemniaków
450 g twarogu
3-4 średnie cebule
olej do smażenia
sol, pieprz


Przygotowanie:

Naleśniki usmażyć według własnego przepisu lub z mojego, który można znaleźć TUTAJ

Ziemniaki i ser przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce. Cebule pokroić w drobna kostkę i usmażyć na zloty kolor. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić sola i pieprzem. Na każdego naleśnika nałożyć farsz i zwinąć. Podawać na ciepło z sosem czosnkowym.





Ciasto naleśnikowe

Składniki na około 14-16 naleśników:

2 szklanki wody
2 szklanki mleka
2 szklanki maki
2 jajka


Przygotowanie:

Do dużej miski wlać mleko i wodę, wbić jajka i wsypać make. Wszystko dokładnie wymieszać np. mikserem lub tzw. trzepaczka. Odstawić na około 10-15 minut. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z dwóch stron na zloty kolor.