Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka
mąka
olej
Przygotowanie:
Piersi umyć i pokroić na cienkie plastry, przyprawić przyprawą do kurczaka i zwinąć
w roladki.
Następnie obtoczyć w mące.
Owinąć nitką lub "spiąć" wykałaczkami.
Na rozgrzany olej układać roladki i smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Na głęboką patelnie lub do garnka włożyć usmażone roladki, przelać pozostały tłuszcz i wlać około 3 szklanki wody. Przykryć i dusić około 30 minut. Następnie wyciągnąć roladki z patelni/garnka, dolać wody tak żeby sos przykrywał roladki.
Do kubka wlać pół szklanki zimnej wody, wsypać 2 łyżki mąki i wymieszać.
Następnie zagęścić sos energicznie mieszająć, żeby nie powstały grudki.
Z roladek usunąć nitki/wykałaczki, przełożyć roladki do sosu i gotować około 5-10 minut.