czwartek, 26 lutego 2015

Ciasto marchewkowe z orzechami

Składniki na tortownice 26 cm:

1,5 szklanki startej marchewki
4 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
półtora łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego ( dałam własny domowej roboty )
1 szklanka orzechów włoskich


Przygotowanie:

Orzechy pokroić na drobne kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlać olej, nie przestając miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Miksować do całkowitego połączenia składników.  Następnie dodać cynamon, marchewkę i orzechy. Wymieszać wszystko łyżką.
Tortownicę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika. Piec około 45 minut. 

Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem.