Składniki na 48 sztuk:
Ciasto:
500g mąki pszennej
2 jajka
200g masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 białko
1 galaretka ( użyłam malinowej )
2 foremki o takim samym kształcie ale o różnych wielkościach.
Ja używałam też foremek z lidla, które mają różne kształty.
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ( użyłam do tego robota kenwood )
Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny.
Następnie rozwałkować na grubość 3mm.
Większą foremką wykroić ciastka, następnie w większych wykroić środek mniejszą.
Ciasteczka z otworem posmarować białkiem i nałożyć na nie te pełne. Lekko docisnąć.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć ciasteczka.
Piec około 15-18 minut w temp. 180 stopni.
Galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu i odstawić do wystudzenia.
Gdy galaretka zgęstnieje nalać w otwory ciasteczek i zostawić do całkowitego stężenia.