Skladniki:
Ciasto:
12 lyzek maki pszennej (250g)
8 lyzek cukru (150g)
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
szklanka oleju
4 jajka
225 g malin (moze byc oczywiscie wiecej)
cukier puder do posypania
Kruszonka:
100g maki pszennej
50g margaryny lub masla
50g cukru
Przygotowanie:
Kruszonka:
make, margaryne i cukier dobrze razem zagniesc. Kruszonka powinna byc sypka.
Ciasto:
Jajka ubic z cukrem na puszysta mase, dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i na koncu olej. Wszystko dokladnie zmiksowac.
Forme o wym. 22x27 cm wysmarowac margaryna i posypac bulka tarta. Wlac ciasto, ulozyc maliny i posypac kruszonka. Wstawic do lekko nagrzanego piekarnika. Piec okolo 40-45 min. w temp. 170-180 stopni. Gdy ciasto wystygnie posypac cukrem pudrem.