wtorek, 7 maja 2013

"Risotto z kurczakiem, cukinia i baklazanem"


Skladniki:

1 cukinia
1 baklazan
1 cebula
2 piersi z kurczaka
1 szkl. suchego ryzu
puszka pomidorow
kucharek, pieprz, slodka papryka



Przygotowanie:

Ryz ugotowac na sypko. Piersi z kurczaka pokroic w srednia kostke, przyprawic kucharkiem, pieprzem i slodka papryka. Usmazyc na niewielkiej ilosci oleju. Cukinie, baklazana i cebule pokroic w mala kostke i wrzucic do kurczaka i dusic razem okolo 15-20 min. Gdy warzywa zmiekna dodac puszke pomidorow i ryz, wszystko dusic jeszcze przez 5 min. 




"Galaretka z bita smietana i truskawkami"

Skladniki:

1 galaretka truskawkowa
250 ml smietanki 30% lub 36%
4 truskawki 
2 lyzeczki cukru pudru
posypka cukrowa


Przygotowanie:

1/2 galaretki rozpuscic w 200 ml wody, odstawic do wystygniecia.
Na dno pucharkow ulozyc pokrojone w plasterki truskawki i zalac wystudzana galaretka. 
Wstawic do lodowki do stezenia.
Druga czesc galaretki rozpuscic w 200 ml wody i odstawic zeby wystygla.
Do zimnej galaretki wlac 50 ml smietanki i szybko wymieszac. 
Wlac na stezala galaretke i wstawic do lodowki do ponownego stezenia. 

Smietanke wlac do miski, wsypac cukier puder i miksowac na sztywna piane. 

Udekorowac galaretke smietana, posypac posypka i udekorowac truskawkami.