piątek, 23 października 2015

Łosoś w cieście francuskim

Składniki:

500 g fileta z łososia
1 ciasto francuskie
natka pietruszki
sól morska
pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
1 żółtko


Przygotowanie:

Łososie natrzeć oliwą, solą i pieprzem. 
Ciasto francuskie przeciąć na pół. Jedną część posypać pietruszką i na to położyć łososia. 
Łososia również posypać pietruszką i przykryć drugą częścią ciasta francuskiego. 
Nadmiar ciasta poodcinać. Boki podociskać widelcem. 
Posmarować rozmąconym żółtkiem. 
Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 20 minut do zrumienienia ciasta. 






Ciasto mango

Składniki:

4 jajka
90 g cukru
100 g mąki pszennej
szczypta soli
2 owoce mango ( ja miałam każdy po około 350 g )
1 galaretka brzoskwiniowa 
1 l śmietanki 30% 
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 paczka okrągłych biszkoptów ( chodzi o te małe biszkopciki )


Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Do żółtek dodać mąkę i białka i zmiksować mikserem na najniższych obrotach. 
Dno formy wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wlać ciasto.

Piec w 170 stopniach około 15 minut. 


Mango sparzyć wrzątkiem. Obrać i pokroić w drobną kostkę. 
Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku. 
Gdy galaretka wystygnie, dodać pokrojone mango i włożyć do lodówki, żeby odrobinę stężało. 
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody.
Śmietankę wlać do miski i ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. 
Gdy cukier puder połączy się już ze śmietaną dodać letnią żelatynę i ponownie zmiksować. 

Na wystudzony biszkopt wlewamy galaretkę z mango ( zostawiamy sobie trochę do dekoracji góry ciasta ). Na owoce dajemy pół kremu i układamy biszkopty. Na biszkopty wykładamy drugą część kremu. Górę ciasta dekorujemy resztą galaretki z owocami.  

Użyłam formy o wymiarach 35x25 cm.