Składniki:
500g twarogu półtłustego
150-200g wiśni drążonych ( ja miałam takie w syropie w słoiku )
3 płaty gotowego ciasta francuskiego
5 żółtek
50 g płatków migdałowych
5 łyżek cukru pudru (zawsze można dodać więcej, to zależy jakie kto słodkie lubi )
Przygotowanie:
Ser przepuścić przez praskę, dodać cukier i 4 żółtka. Wymieszać na jednolitą masę.
Migdały uprażyć na suchej patelni.
Ciasto francuskie rozłożyć i każde podzielić na 8 kawałków.
Na każdy nałożyć po półtora łyżeczki sera i 2-3 wiśnie.
Złożyć na pół i podociskać widelcem.
ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Ponacinać nożem, posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać migdałami.
Wstawić do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut do zrumienienia.