Składniki na 2 formy o wymiarach 23x15:
250-300 g grubego makaronu rurki ( u mnie 4 cm )
500 g mięsa mielonego
300g przecieru pomidorowego + 3 łyżki
2 średnie cebule
masło do posmarowania
sół, pieprz
200g tartego sera mozzarella
olej do usmażenia cebuli
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie ( około 5 minut ).
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.
Do cebuli dodać mięso mielone i usmażyć.
Jak mięso się już usmaży dodać 3 łyżki przecieru i smażyć jeszcze około 5 minut.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
Makaron nadziać mięsem mielonym i układać w naczyniu żaroodpornym.
Przecier wlać do garnka, dodać wody, żeby go trochę rozrzedzić.
Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.
Makaron polać sosem i posypać serem.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni i zapiekać około 30 minut.