niedziela, 22 września 2013

"Sernik na kruchym cieście"

Składniki:

Kruche ciasto:

1,5 szkl. maki pszennej
125g margaryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki cukru pudru
2 żółtka


Masa serowa:

1 kg sera ( użyłam gotowego z wiaderka łowicki ) 
200 g masła
6 jajek
180 g cukru
1 cukier wanilinowy
2 budynie śmietankowe z cukrem
skorka starta ze sparzonej cytryny
80 g rodzynek namoczonych w rumie ( ale nie jest to konieczne)
3 łyżki drobnej bułki tartej


Przygotowanie:

Kruche ciasto: Margarynę posiekać nożem i zagnieść z pozostałymi składnikami, włożyć do 
zamrażalnika na 1 godzinę.  Wyciągnąć z zamrażalnika rozwałkować na wielkość formy. Formę posmarować 
margaryna i posypać bułką tarta. Włożyć ciasto, nakłuć widelcem na całej powierzchni. Piec około 20 min. w temp. 180 stopni


Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysta masę. 
Żółtka oddzielić od białek  Żółtka dodać do masy i zmiksować  Następnie dokładamy budyń, bułkę tarta i skórkę z cytryny.  Po utarciu dodajemy ser, odsączone rodzynki  i miksujemy. Białka ubijamy na sztywna piane, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką. 


Masę serowa wykładamy na ostudzone ciasto.

Pieczemy około 60-80 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku około pół godziny żeby nie opadł. 

Użyłam formy o średnicy 26 cm. 


"Wiosenna surówka"

Składniki: 

pół główki sałaty lodowej
200 g pomidorków koktajlowych
pół cebuli czerwonej
1 ogórek zielony
szczypiorek
oliwa z oliwek
przyprawa do sałatek (prymat)



Przygotowanie:

Sałatę i szczypiorek drobno pokroić. Ogórka i cebule pokroić w półplasterki, a pomidorki na pół. 
Przyprawę do sałatek (1 łyżkę) wymieszać z oliwa z oliwek i woda. 
Wszystko razem wymieszać i odstawić na około 10-15 minut.