Składniki:
Kruche ciasto:
1,5 szkl. maki pszennej
125g margaryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki cukru pudru
2 żółtka
Masa serowa:
1 kg sera ( użyłam gotowego z wiaderka łowicki )
200 g masła
6 jajek
180 g cukru
1 cukier wanilinowy
2 budynie śmietankowe z cukrem
skorka starta ze sparzonej cytryny
80 g rodzynek namoczonych w rumie ( ale nie jest to konieczne)
3 łyżki drobnej bułki tartej
Przygotowanie:
Kruche ciasto: Margarynę posiekać nożem i zagnieść z pozostałymi składnikami, włożyć do
zamrażalnika na 1 godzinę. Wyciągnąć z zamrażalnika rozwałkować na wielkość formy. Formę posmarować
margaryna i posypać bułką tarta. Włożyć ciasto, nakłuć widelcem na całej powierzchni. Piec około 20 min. w temp. 180 stopni
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysta masę.
Żółtka oddzielić od białek Żółtka dodać do masy i zmiksować Następnie dokładamy budyń, bułkę tarta i skórkę z cytryny. Po utarciu dodajemy ser, odsączone rodzynki i miksujemy. Białka ubijamy na sztywna piane, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką.
Masę serowa wykładamy na ostudzone ciasto.
Pieczemy około 60-80 minut w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku około pół godziny żeby nie opadł.
Użyłam formy o średnicy 26 cm.
Użyłam formy o średnicy 26 cm.