niedziela, 16 czerwca 2013

"Sałatka gyros"

Składniki:

2 piersi z kurczaka
duża puszka kukurydzy
duża czerwona cebula
8 ogórków konserwowych
1 główka kapusty pekińskiej (zielona część)
majonez, keczup
przyprawa kebab-gyros


Przygotowanie:

Kurczaka pokroic w drobna kostkę  doprawic przyprawa kebab-gyros i odstawic na 2h do lodówki  żeby się przegryzło (mozna nawet na cala noc). Później kurczaka usmażyć i odstawic do wystudzenia. Ogórka i cebule pokroic w średnią kostkę. Kukurydze odcedzic, a kapustę pekińska poszatkować (zielona część)
W misce (u mnie naczynie żaroodporne) układać warstwami zaczynając od dna:
kurczak, ogórki, keczup, cebula, majonez, kukurydza, kapusta










"Roladki schabowe z pieczarkami, serem i ogorkiem"

Skladniki:

6 kotletow schabowych
6 srednich pieczarek
6 plasterkow sera zoltego
2 ogorki konserwowe
1 mala cebula
pol lyzki maki
2 jajka
bulka tarta
kucharek, pieprz, czosnek granulowany




Przygotowanie:

Kotlety rozbic na cienkie plastry. Pieczarki, cebule i ogorki pokroic w drobna kostke. Pieczarki i cebule usmazyc na lyzeczce oliwy. Odstawic do wystygniecia. Na kotlety nakladac plaster sera, pieczarki z cebula i  ogorki. Jajko roztrzepac, dodac make, kucharek, pieprz, czosnek i wymieszac. Panierowac roladki najpierw w jajku, pozniej w bulce tartej i smazyc na zloty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.