Składniki:
Kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
125 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1,5 łyżki kakao
Masa serowa:
1 kg twarogu ( użyłam gotowego z piątnicy )
3 jajka
250 g cukru pudru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
500 ml śmietanki 30%
fix do śmietany
1 tabliczka mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Kruche ciasto: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, przełożyć do woreczka i włożyć do zamrażalnika na godzinę.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ser i zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i jajka, ponownie zmiksować. Na koniec nie przestając miksować wlewać kawę i miksować do całkowitego połączenia.
Formę posmarować margaryną i posypać bułką tartą.
Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ułożyć na dno formy, lekko przygnieść.
Na ciasto wylać masę serową.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec około pół godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec około 50-60 minut.
Czekoladę połamać i włożyć do plastikowej miski, wlać 50 ml śmietanki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno z fixem. Podzielić na pół i do jednej części dodać 2 łyżki letniej czekolady, wymieszać do całkowitego połączenia. Do drugiej części śmietany dodać 1-2 łyżeczki cukru pudru i wymieszać. Czekoladą polać wierzch sernika i wstawić na 10 minut do lodówki, żeby trochę stężała. Następnie dwoma śmietanami udekorować górę i boki sernika.