sobota, 2 listopada 2013

Modra kapusta

Składniki:

1 główka czerwonej kapusty
2 średnie cebule 
200 g boczku
kucharek
pieprz


Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, włożyć do garnka i zalać zimna woda, gotować aż kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana. Boczek i cebule pokroić w kostkę i usmażyć. Gdy kapusta będzie już miękka odlać 3/4 wody, dodać boczek z cebula i przyprawy. ( można również dodać octu, ale ja nie lubię, wiec nie dodaje ).
Smażyć jeszcze przez około 10 minut. 


Rolady śląskie

Składniki na 8 rolad:

1 kg mięsa wołowego
5 ogórków kiszonych
1 duża cebula
200 g boczku
musztarda sarepska
olej do smażenia
sol, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy


Przygotowanie:

Ogórki, cebule i boczek kroimy w drobna kostkę. Mięso pokroić w plastry i rozbić na cienkie płaty  Na każdy płat mięsa nałożyć 1-2 łyżeczki musztardy i rozsmarowac, na to cebule, ogórki i boczek, wszystko posolić i popieprzyć. Następnie zwinąć mięso w roladkę i owinąć folia aluminiowa ( wtedy mamy pewność ze farsz nam nie wypadnie )
Na rozgrzana patelnie wlewamy olej i układamy rolady, smażymy na dużym ogniu z dwóch stron (około 10 minut z każdej strony ), następnie dolewamy wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy  i dusimy aż rolady będą miękkie (około 1 - 1,5 godziny)