Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g margaryny
1 jajko
pół łyżeczki soli
Farsz:
4 pieczarki
2 średnie cebule
300 g kiełbasy lub szynki
200-300 g sera żółtego
Sos na spód pizzy:
2 łyżki przecieru pomidorowego
papryka słodka, papryka ostra
oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę posiekać z margaryną, dodać jajko i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Można wsadzić na 10-15 minut do lodówki ale nie jest to konieczne. Formę posmarować margaryną, ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika ( 150 stopni ) i piec około 10 minut.
Farsz: Cebulę, pieczarki i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i usmażyć.
Sos: Przecier pomidorowy wymieszać z oliwą z oliwek, dodać przyprawy ( wedle uznania ) i ponownie wymieszać do połączenia składników.
Upieczone ciasto posmarować sosem, nałożyć farsz i posypać serem. Piec około 15 minut w temp. 160-170 stopni.