Skladniki na 10 pulpetow
500 g miesa mielonego z indyka
1 cebula
2 lyzki bulki tartej
2 lyzki smietany 18%
4 lyzki maki pszennej
1 jajko
1 kostka rosolowa
kucharek, pieprz
2 lyzki koperku
Przygotowanie:
Mieso przelozyc do miski. Cebule pokrojona w drobna kostke, jajko i bulke tarta dodac do miesa. Doprawic kucharkiem, pieprzem i dokladnie wymieszac. Uformowac 10 pulpetow i obtoczyc w mace.
2 litry wody zagotowac z kostka rosolowa, wrzucic pulpety i gotowac okolo 15-20 min.
Smietane dobrze wymieszac z maka i odrobina wody, tak zeby nie bylo grudek. Ugotowane pulpety wyciagnac na talerz, a bulion przecedzic. Do bulionu wlac smietane z maka i energicznie mieszac, dodac koperek, doprawic i zagotowac. Do gotowego sosu wlozyc pulpety i chwile pogotowac aby pulpety sie zagrzaly.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz