Skladniki:
schab bez kosci 800g
pieczarki 230g
boczniaki 180g
2 srednie cebule
kucharek, pieprz
papryka slodka mielona
1/3 kostki masla
2-3 lyzki smietany 18%
Przygotowanie:
Pieczarki pokroic w plasterki, boczniaki w kostke i wrzucic na rozgrzana, sucha patelnie, odrobine posypac kucharkiem i smazyc okolo 10 min. Grzyby przelozyc do miseczki i na ta sama patelnie wlozyc maslo i gdy sie rozpusci wrzucic cebule, smazyc tak samo jak grzyby. Schab pokroic w plastry, rozbic tluczkiem i pokroic plastry na 4 czesci i zrobic tak z caloscia schabu. Mieso przyprawic kucharkiem, pieprzem i papryka i podsmazyc z dwoch stron. Na schab polozyc usmazona cebule i grzyby, podlac woda, tak zeby zakrywala mieso. Przykryc patelnie i dusic wszystko okolo 40 min. Gdy mieso bedzie juz miekkie, odlac do miseczki czesc sosu,wymieszac ze smietana i ponownie wlac na patelnie, energicznie wymieszac caly sos.
Oczywiscie jak ktos nie lubi albo woli mniej kaloryczne to nie trzeba dodawac smietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz