Skladniki na okolo 16-18 szt.
Duza biala kapusta (moze byc rowniez wloska)
400 g suchej kaszy gryczanej
600 g pieczarek
3 duze cebule
4-5 lyzek smietany 18%
kucharek, pieprz
2 lyzki masla
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kasze ugotowac na sypko. Pieczarki i cebule pokroic w kostke, maslo rozgrzac na patelni i wrzucic pieczarki i cebule, doprawic i smazyc okolo 10 minut. 3/4 pieczarek dodac do kaszy i doprawic do smaku. Do reszty pieczarek dodac smietane i chwile dusic na malym ogniu, na koniec dodac pietruszke. Kapuste obrac z brzydkich lisci i wyciac glaba. W garnku zagotowac wode i wlozyc kapuste. Kapuste gotowac tak dlugo zeby liscie zaczely odchodzic, tylko tak zeby sie nie rozpadaly. Liscie sciagac po kolei i ukladac na talerzu, gdy przestygna wyciac twarda czesc.
Na kazdy lisc nakladac farsz i zwinac. najpierw przod liscia, pozniej boki i zwinac. I tak postepowac z kazdym golabkiem. Dno garnka wylozyc pozostalymi, malymi liscmi kapusty i ukladac golabki. Wszystko zalac woda z kostka rosolowa i gotowac okolo 40-60 min az golabki beda miekkie.
Podawac z sosem grzybowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz