Skladniki na 14-16 golabkow:
Duza glowka bialej kapusty
450 g miesa mielonego z indyka
300 g suchego ryzu
10 srednich pieczarek
1 duza cebula
kucharek, pieprz
kostka rosolowa
Przygotowanie:
Ryz ugotowac na sypko. Pieczarki i cebule pokroic w drobna kostke i podsmazyc na odrobinie oliwy. W duzym garnku zagotowac wode i wlozyc kapuste. Gotowac tak dlugo az liscie zaczna odchodzic, tylko tak zeby sie nie rozpadaly. Liscie sciagac po kolei i ukladac na talerzu, gdy przestygna wyciac twarda czesc. Na kazdy lisc nakladac farsz i zwijac. najpierw przod liscia, pozniej boki i zwinac. I tak postepowac z kazdym golabkiem. Dno garnka wylozyc pozostalymi, malymi liscmi kapusty i ukladac golabki. Wszystko zalac woda z kostka rosolowa i gotowac okolo 40-60 min az golabki beda miekkie.
Podawac z sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz