Składniki na masę jogurtowa:
3 jogurty greckie po 330g ( u mnie firmy zott)
6 jajek
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szkl. oleju
Składniki na kruche ciasto:
1,5 szkl. maki pszennej
125g margaryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki cukru pudru
2 żółtka
Przygotowanie:
Kruche ciasto: Margarynę posiekać nożem i zagnieść z pozostałymi składnikami, włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę Wyciągnąć z zamrażalnika rozwałkować na wielkość formy. Formę posmarować margaryna i posypać bułką tarta. Włożyć ciasto, nakłuć widelcem na całej powierzchni. Piec około 20 min. w temp. 180 stopni.
Masa jogurtowa: Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić ze szczypta soli na sztywna piane. Do żółtek dodać piane i resztę składników (olej na końcu) i lekko wymieszać łyżka, do całkowitego połączenia składników. Mase wyłożyć na kruche ciasto i piec około 60-80 min. w temp. 160-170 stopni
O, fajny, takiego na jogurtach jeszcze nie robiłam, trzeba będzie spróbować.
OdpowiedzUsuńpolecam, bardzo latwy i szybki w zrobieniu :) no i oczywiscie dobry ;)
Usuń