Składniki:
320 g maki pszennej
7-8 białek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
3/4 kostki margaryny
1/2 opakowania cukru waniliowego (16g)
1 cytryna
cukier puder do posypania babki
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Białka ubić ze szczypta soli na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i miksować jeszcze około 1-2 min. Następnie wlać letnia margarynę i olej. Wsypać make z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia wszystkich składników. Na końcu wlać sok z wyciśniętej cytryny i wymieszać. Formę z kominem (22 cm) wysmarować margaryna i oprószyć maka. Wlać ciasto i piec około 50-60 min. w temp. 170-180 stopni. Gdy babka przestygnie posypać cukrem pudrem. Można również polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz