sobota, 14 września 2013

"Babka kawowa"

Składniki:

4/5 kostki margaryny
3 duze jajka
250 g maki
250 g cukru
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki mleka




Przygotowanie:

Mleko podgrzac i wsypac do niego kawe, odstawic do przestygniecia.
Jajka utrzec z cukrem. Margaryne podgrzac chwile w mikrofali i dodac do jajek. Chwile ubic i dodac przestudzona kawe, zmiksowac. Na koniec dodac make wymieszana z proszkiem i dobrze zmiksowac. 
Mase przelac do formy (babkowej) wysmarowanej margaryna i posypana maka. 
Piec w temp. 180 stopni, okolo 40-50 minut. 


Polewa kakaowo-kawowa:

1/3 kostki margaryny
2 lyzki mleka
1/2 lyzki kakao
1/2 lyzki kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki cukru


Margaryne wlozyc do garnka i roztopic, wlac mleko, wsypac cukier, kakao i kawe. Wszystko dokladnie wymieszac i podgrzewac na malym ogniu okolo 5 minut. Powinna powstac gladka i jednolita polewa. 


Gdy babka przestygnie polac garaca polewa. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz