czwartek, 17 października 2013

"Zupa ziemniaczana"

Składniki:

900 g ziemniaków
1 marchewka
120 g boczku wędzonego 
120 g kiełbasy
250 g kości wędzonych
majeranek
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 łyżki śmietany
1/2 łyżki maki
pieprz, kucharek



Przygotowanie:

Do garnka wlać 3 litry wody i włożyć kości wędzone, gotować około 30 minut. Kości wyciągnąć i dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojona w półplasterki marchewkę. Gotować, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Do ziemniaków i marchewki dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Boczek, kiełbasę i cebule pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzana patelnie. Smażyć około 10 minut. Następnie dodać do wywaru. Make rozrobić z niewielka ilością wody i śmietany, do tego wlać 1 chochelkę wywaru i szybko wymieszać, całość wlać do zupy i energicznie mieszać, żeby nie było grudek. Na koniec dodać majeranek, pieprz i kucharek. Gotować jeszcze na małym ogniu około 10 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz