Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g gorzkiej czekolady
2 jajka
3/4 szklanki oleju
Krem:
250 ml śmietanki 30%
200 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
Czerwone owoce ( np. wiśnie, maliny, winogrona )
Przygotowanie:
Ciasto: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem, dodać przestudzoną czekoladę i mleko, zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Na koniec wlać olej i dobrze wymieszać.
Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 40-50 minut.
Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno i odłożyć 2-3 łyżki. Do reszty dodać czekoladę i dobrze zmiksować do jednolitej konsystencji.
Gdy ciasto wystygnie odciąć górę ( chyba, że ciasto jest równe to nie trzeba ) posmarować wierzch kremem, boki też można. Resztę kremu przełożyć do szprycy i udekorować brzegi ciasta, tak samo zrobić z jasną częścią kremu. Udekorować owocami ( u mnie maliny ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz