Składniki na 25-30 sztuk:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła
125 g śmietany 18%
Krem:
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę posiekać z masłem i dodać śmietanę. Zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć na około godzinę do lodówki. Następnie wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek
(około 1-2 mm). Jak ciasto będzie się kleić podsypać mąką. Pokroić w długie paski o grubości około 1,5 cm. Foremki do rurek posmarować margaryną lub masłem. Nawijać na nie paski, zaczynając od węższej części. Można obtoczyć je w cukrze ale nie jest to konieczne, gdyż na koniec można je posypać cukrem pudrem.
Piec w temp 180 stopni około 20 minut.
Krem: Schłodzoną śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze chwile miksować.
Rurki nabić śmietaną. Ja robiłam to szprycą do tortów.
wszystkim polecam ten przepis jest bardzo łatwy a rurki są przepyszne wszyscy się nimi zjadają
OdpowiedzUsuń