czwartek, 23 października 2014

Pyzy z mięsem mielonym

Składniki na 10-12 sztuk:

Ciasto:
1,5 kg surowych ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól

Farsz:
300 g mięsa mielonego wołowego
1 cebula
sól, pieprz
olej do smażenia

Dodatkowo:
3-4 cebule
olej do smażenia


Przygotowanie:

Ciasto: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Następnie dobrze potłuc lub przepuścić przez praskę. Odstawić do przestudzenia. Gdy ziemniaki będą już zimne podzielić je na 4 części. 1 część wyciągnąć i wsypać tam mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i wszystko wymieszać na jednolitą masę. 





Farsz: Cebule pokroić w małą kostkę i zeszklić na odrobinie oleju, następnie dodać mięso i smażyć około 10 minut. Następnie odlać nadmiar tłuszczu i odstawić do przestygnięcia. 

Z ciasta uformować placki, nałożyć farsz i zlepić w kulkę. 



Układać na desce posypanej mąką. 





Pyzy gotować przez około 10 minut w osolonym wrzątku. 

Cebulę usmażyć na złoty kolor i polać pyzy. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz