Składniki:
Ciasto:
100 g masła
200 g cukru
25 g kakao
150 g czekolady mlecznej
150 g mąki pszennej
10 białek
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
3 łyżki wrzącej wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
100 g margaryny
Dodatkowo:
Kokos do posypania
Przygotowanie:
Ciasto: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia, od czasu do czasu przemieszać. Masło utrzeć z cukrem. Dodać kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia i wystudzoną czekoladę.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać lub szybko ubić mikserem. Formę o średnicy 26 cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wlać ciasto.
Piec w temp. 160-170 stopni około 40 minut ( do suchego patyczka )
Polewa: Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać margarynę i rozpuścić. Zdjąć z ognia i wsypać kakao. Energicznie mieszać aż powstanie gładka polewa.
Gdy ciasto wystygnie polać polewą i posypać kokosem.
smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń