Składniki na około 30 sztuk:
250 ml piwa
150 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka octu lub spirytusu
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy olej, tak żeby było około 3-4 cm. Rozgrzewamy i wkładamy na 10 minut 2 foremki w celu ich wygrzania. ( robimy to tylko przy pierwszym użyciu )
Piwo i ocet wlewamy do miski, wsypujemy mąkę i wbijamy jajka. Wszystko mieszamy ( najlepiej mikserem ).
Gdy foremki będą już rozgrzane wyciągamy jedną z oleju i zanurzamy w cieście na 5 sekund ( trzeba uważać, żeby nie zalać góry foremki, bo ciasto się wtedy nie odklei ). Następnie wkładamy na gorący olej. Gdy ciasto odklei się od foremki, zostawiamy ją na pół minuty w gorącym oleju. Bierzemy drugą foremkę, zanurzamy w cieście i na olej. I tak w kółko, aż pozbędziemy się całego ciasta.
Ciastka wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz