Przepis na tort zaczerpnęłam z tego przepisu ale go troszkę zmieniłam.
Biszkopt jak w przepisie, krem troszkę zmieniony.
Składniki:
Masa:
500 ml śmietanki 30 %
500 g serka mascarpone
2 tabliczki białej czekolady ( 200 g )
1 łyżeczka kakao
Poncz:
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
4 łyżki wódki
Dodatkowo:
500 g malin
2 łyżki dżemu malinowego
Przygotowanie:
Poncz: W gorącej wodzie rozpuścić cukier, gdy wystygnie dodać sok z cytryny i wódkę.
Masa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia. Do miski wlać śmietankę, włożyć serek mascarpone i ubić na puszysty krem. Następnie dodać przestudzoną czekoladę i ponowni zmiksować do całkowitego połączenia składników.
Z masy odłożyć 2-3 łyżki i dodać 1 łyżeczkę kakao, wymieszać.
Pozostałą masę podzielić na 3 części. 2 mniejsze i 1 większą do posmarowanie góry, boków tortu i do dekoracji.
Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu nasączyć ponczem, nałożyć dżem i jedną część kremu. Na krem nałożyć maliny. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, nałożyć krem i maliny. Następnie 3 blat, nasączyć ponczem, nałożyć krem ( tą większą część ) i posmarować górę i boki. Następnie szprycą udekorować boki jasnym i ciemnym kremem.
Tort włożyć do lodówki żeby się schłodził.
Jest cudowny :)
OdpowiedzUsuń