Składniki na 2 pizze o średnicy 28 cm:
Ciasto:
500g mąki pszennej
2 opakowanie sypkich drożdży
270 ml ciepłego mleka
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
Farsz:
200g piersi z kurczaka
1 czerwona cebula
3 duże pieczarki
2 łyżki kukurydzy konserwowej
olej do smażenia
przyprawa do kurczaka
Sos na spód pizzy:
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
150g przecieru pomidorowego
oregano, bazylia, sól, pieprz
Sos czosnkowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2-3 ząbki czosnku
oregano, sól, cukier
Dodatkowo:
200g tartej mozzarelli
przyprawa do pizzy
Przygotowanie:
Ciasto: Mleko lekko podgrzać ( ja robię to w mikrofali ).
Do mleka wsypać drożdże, cukier i 4 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut. Do miski wsypać pozostałą mąkę, sól, wlać rozczyn, dodać olej i zagnieść ciasto.
Odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Farsz: Kurczaka pokroić w drobną kostkę i posypać przyprawą do kurczaka ( ja zrobiłam to dzień wcześniej ) i usmażyć na złoty kolor. Cebulę pokroić w półksiężyce. Kukurydzę odsączyć z nadmiaru wody. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju.
Sos na spód pizzy: Czosnek obrać i posiekać. Wrzucić na rozgrzany olej i zrumienić, następnie wyrzucić ( ma dać tylko smak ). Następnie na ten sam olej wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i lekko zrumienić. Do cebuli dodać przecier i przyprawy. Wymieszać i podgrzewać około 3 minuty.
Sos czosnkowy: Do miski wlać jogurt, dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto podzielić na 2 równe części i rozwałkować. Następnie posmarować sosem pomidorowym, posypać 1 częścią sera, ułożyć pieczarki, cebulę kurczaka i kukurdzę. Posypać przyprawą do pizzy i serem.
Wstawić do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz