Składniki na 4 porcje:
600g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 cebule
2 czerwone papryki
100g chorizo
4 pomidory
5 łyżek oliwy
250g ryżu do paelli
0,2g szafranu
sól, pieprz, przyprawa do paelli
około 750 ml bulionu instant
300g mrożonego groszku
Przygotowanie:
Chorizo pokroić w półplasterki. Kurczaka opłukać i pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć pestki i pokroić w kostkę.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć chorizo, dodać kurczaka i smażyć razem około 15 minut. Następnie dodać cebulę, czosnek i smażyć razem 5 minut.
Wrzucić pokrojoną paprykę, podsmażyć. Wsypać ryż, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do paelli. Dodać szafran i wymieszać. Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować około 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać pomidory i groszek, wymieszać.
Gotować do końca przewidzianego czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz