składniki:
pół kg mięsa mielonego wołowego
pół główki małej białej kapusty
100 g pieczarek
150 g ryżu
wegeta, pieprz
mały koncentrat pomidorowy
2 kostki rosołowe
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę szatkujemy bardzo drobno.
Mięso wrzucamy do miski, dodajemy pieczarki, wystudzony ryż i kapustę, doprawiamy do smaku wedle uznania i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. formujemy nieduże gołąbki i smażymy na rozgrzanym oleju. obsmażamy z dwóch stron.
sos:
W 400 ml wody rozpuścić 2 kostki rosołowe, dodać przecier i wszystko dokładnie wymieszać, zagotować. gołąbki przełożyć do garnka, zalać sosem i dusić około pół godziny.
Podawać z ziemniakami lub z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz