skladniki:
120-140g herbatnikow
1 i 1/4 szkl. mleka
2 zoltka
1 lyzka maki pszennej
1,5 lyzki maki ziemniaczanej
50g cukru
25g bialej czekolady
pol paczki cukru waniliwoego
125g masla lub margaryny
1/4 szkl. malibu (ja dalam likier kokosowy wlasnej roboty)
25g wiorkow kokosowych
25g platkow migdalowych
pol lyzki masla
przygotowanie:
do malego garnka wlewamy szklanke mleka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. mieszamy az cukry sie rozpuszcza.
w misce roztrzepujemy zoltka, pol szklanki mleka i obie maki. Gdy mleko zacznie sie gotowac wlewamy rozczyn i energicznie mieszamy. Gdy masa bedzie miala konsystencje gestego budyniu zdejmujemy z ognia i dodajemy starta czekolade. odstawiamy budyn do przestudzenia-nie musi byc zimny. Gdy przestygnie dodajemy margaryne i ucieramy na gladka mase. nastepnie wlewamy alkohol i dalej miksujemy, zeby sie dobrze polaczyl.
Podczas ukladanie warstw ciasta podsmazamy na lyzce masla kokos i migdaly-tylko trzeba uwazac zeby sie nie przypalily. powinny miec ladny zloty kolor.
Na dnie formy (moja prostokatna o wymiarach 22x12 cm) ukladamy herbatniki, nastepnie na herbatniki dajemy mase i tak powtarzamy, az bedzie 5 warstw, na gorze powinna znalezc sie masa.
Wszystko posypujemy prazonym kokosem i migdalami.
Wstawiamy do lodowki na kilka godzin, a najlepiej na cala noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz