środa, 20 lutego 2013

"Kurczak na bacznosc"

skladniki:

kurczak okolo 1,5 kg
butelka ciemnego piwa (0,5l)
3 lyzki oleju
vegeta, przyprawa do kurczaka



Kurczaka dokladnie umyc, natrzec go olejem, posypac przyprawa do kurczaka i troche vegeta. (dla mnie sama przyprawa do kurczaka jest malo slona wiec dodaje vegete)

Kurczaka wlozyc do miski, przykryc folia spozywcza lub folia aluminiowa i wstawic do lodowki najlepiej na cala noc.
Z butelki sciagnac etykiete, najlepiej namoczyc w wodzie.
Odlac pol piwa i na butelke nalozyc kurczaka.
Kurczaka wstawic do blachy i wstawic do piekarnika na najnizszy poziom. 

piec okolo poltora godziny w temp. okolo 180 stopni, jezeli zauwazymy, ze kurczak za bardzo sie przypala od gory zmniejszamy temperature do 160 stopni. 

W trakcie pieczenia polewamy kurczaka wczesniej odlanym piwem. 






1 komentarz:

  1. Kurczak wyszedł pyszny. Wszystkim smakował, wyglądał rewelacyjnie :)
    Buziaczki Aguś :)

    OdpowiedzUsuń