piątek, 20 września 2013

"Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem, pieczarkami i mozzarella"

Składniki:

1 Płat ciasta francuskiego
1 pojedyncza pierś z kurczaka
200 g pieczarek
1 mała cebula
ser mozzarella (tarty)
jajko
przyprawa do kurczaka (u mnie prymat)


Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w małą kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka i odstawić na pół godziny. 
Cebule pokroić w małą kostkę, pieczarki pokroić w pół plasterki. 
Kurczaka usmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia. Na tej samej patelni usmażyć cebule z pieczarkami-odstawić do wystygnięcia.

Ciasto francuskie rozwinąć i połowę posmarować rozmąconym jajkiem i złożyć na pół. Złożone ciasto przeciąć na pół. Każdy kawałek naciąć w koło nożem ( około 1 cm) tak żeby zrobiła się "ramka". ( te nacięcia pozwolą ciastu wyrosnąć podczas pieczenia).
Na ciasto ( wewnątrz ramki) nakładamy kurczaka, pieczarki z cebulą i ser. 
Zewnętrzną część (ramkę) smarujemy resztą jajka. 

Piec na złoty kolor w temp. 160-170 stopni około 20-30 minut. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz