Składniki:
8 średnich cebul
4 średnie ziemniaki
1 marchewka
serek topiony śmietankowy ( 100 g )
2 łyżki masła
1 kostka rosołowa
kucharek, pieprz
chleb na grzanki
Przygotowanie:
Cebule pokroić w dużą kostkę. Na rozgrzana patelnie włożyć masło i wrzucić cebule. Smażyć aż cebula zrobi się miękka i złota. Do garnka wlać 3 litry zimnej wody. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w duża kostkę, wrzucić do wody, dodać kostkę rosołową i gotować aż będą miękkie.
Gdy ziemniaki się ugotują dodać do nich usmażoną cebule i wszystko zmiksować blenderem. Na koniec dodać serek topiony i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Doprawić do smaku i zagotować zupę.
Chleb pokroić w średnia kostkę i upiec w piekarniku na grzanki.
Zupę podawać z pietruszka i grzankami. Można również udekorować śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz