Składniki:
1 główka białej kapusty ( u mnie 900 g )
250 g boczku
2 średnie cebule
liść laurowy
ziele angielskie
kucharek
pieprz
2 łyżki maki pszennej
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Cebule i boczek pokroić w kostkę. Boczek wrzucić na rozgrzana patelnie ( nie dodaje żadnego tłuszczu ) i podsmażyć około 5 minut, a następnie dodać cebule. Dusić około 20 minut.
Gdy kapusta się ugotuje odlać 3/4 wody. Make wymieszać z woda i wlać do kapusty. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Następnie dodać boczek z cebula i przyprawy. Wymieszać wszystko i podsmażyć jeszcze z 5-10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz