niedziela, 6 października 2013

"Biała kapusta zasmażana z boczkiem"

Składniki:

1 główka białej kapusty ( u mnie 900 g )
250 g boczku
2 średnie cebule
liść laurowy
ziele angielskie
kucharek
pieprz
2 łyżki maki pszennej 


Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Cebule i boczek pokroić w kostkę. Boczek wrzucić na rozgrzana patelnie ( nie dodaje żadnego tłuszczu ) i podsmażyć około 5 minut, a następnie dodać cebule. Dusić około 20 minut. 
Gdy kapusta się ugotuje odlać 3/4 wody. Make wymieszać z woda i wlać do kapusty. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Następnie dodać boczek z cebula i przyprawy. Wymieszać wszystko i podsmażyć jeszcze z 5-10 minut.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz