Składniki:
Kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
125 g margaryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kakao
Masa serowa:
100 ml śmietanki 30%
400 g chałwy waniliowej
150 ml mocnej kawy ( zaparzone 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej )
750 g twarogu sernikowego mielonego ( u mnie piątnica )
250 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
Wierzch:
400 ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto i włożyć do zamrażalnika na około godzinę. Spód formy posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Piec w temp. 170-180 stopni około 15-20 minut.
Masa serowa: Śmietankę, zaparzoną kawę i pokruszoną chałwę włożyć do garnuszka. Podgrzać do całkowitego rozpuszczenia chałwy. Przelać przez sitko, żeby nie było kawałków chałwy. Odstawić do wystygnięcia.
Do dużej miski włożyć twaróg, mascarpone, cukier, mąkę i jajka. Wszystko zmiksować przez około 2 minuty. Następnie dodać wystudzoną masę chałwową. Ponownie zmiksować do całkowitego połączenia składników.
Masę wylać na wystudzony spód. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 30 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 130 stopni i piec 60 minut.
Wierzch: Śmietankę wlać do miski, chwilę miksować. Następnie dodać cukier puder wymieszany z fixem. Miksować aż śmietana będzie miała jednolitą, gęstą konsystencje.
Wyłożyć na zimny sernik ( ja to zrobiłam na drugi dzień ) udekorować np. kakao.
Wstawić do lodówki.
Wierzch: Śmietankę wlać do miski, chwilę miksować. Następnie dodać cukier puder wymieszany z fixem. Miksować aż śmietana będzie miała jednolitą, gęstą konsystencje.
Wyłożyć na zimny sernik ( ja to zrobiłam na drugi dzień ) udekorować np. kakao.
Wstawić do lodówki.
Brzmi obłędnie! Wygląda jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuń