poniedziałek, 2 marca 2015

Biszkopt kakaowy rzucany

Składniki na formę 25x35 cm:

10 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki kakao


Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ( uważać żeby nie przebić białek ). 
Gdy piana będzie już lekko sztywna wsypywać po trochę cukru ( cały czas miksując ). 
Miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Żółtka roztrzepać widelcem i pomału wlewać do piany ( cały czas miksując na najniższych obrotach ). 
Następnie do masy dodać mąki z kakao i wymieszać chwile mikserem na najniższych obrotach. 

Dno formy posmarować margaryną, posypać bułką tartą i wlać masę. 

Włożyć do rozgrzanego do 160-170 stopni piekarnika i piec około 40 minut. 
Biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50 cm rzucić go na blat. 
Gdy biszkopt całkowicie wystygnie wyciągnąć go z formy. Boki oddzielając nożem. 



3 komentarze:

  1. Biszkopt wyglada znakomicie. Bardzo mnie interesuję, dlaczego trzeba rzucić go na blat. Czy mogłabyś coś na ten temat napisać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pierwszy raz robiłam rzucany biszkopt. Podobno jak się nim rzuci to nie powinien opaść, bo tak się czasem dzieje, ze biszkopt po wystudzeniu opada. Ten rzuciłam i nie opadł :)

      Usuń
  2. To prawda,że rzucany nie opada.

    OdpowiedzUsuń