Składniki na formę 25x35 cm:
10 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki kakao
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ( uważać żeby nie przebić białek ).
Gdy piana będzie już lekko sztywna wsypywać po trochę cukru ( cały czas miksując ).
Miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Żółtka roztrzepać widelcem i pomału wlewać do piany ( cały czas miksując na najniższych obrotach ).
Następnie do masy dodać mąki z kakao i wymieszać chwile mikserem na najniższych obrotach.
Dno formy posmarować margaryną, posypać bułką tartą i wlać masę.
Włożyć do rozgrzanego do 160-170 stopni piekarnika i piec około 40 minut.
Biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50 cm rzucić go na blat.
Gdy biszkopt całkowicie wystygnie wyciągnąć go z formy. Boki oddzielając nożem.
Biszkopt wyglada znakomicie. Bardzo mnie interesuję, dlaczego trzeba rzucić go na blat. Czy mogłabyś coś na ten temat napisać ?
OdpowiedzUsuńJa pierwszy raz robiłam rzucany biszkopt. Podobno jak się nim rzuci to nie powinien opaść, bo tak się czasem dzieje, ze biszkopt po wystudzeniu opada. Ten rzuciłam i nie opadł :)
UsuńTo prawda,że rzucany nie opada.
OdpowiedzUsuń