Składniki:
1 kg mięsa mielonego ( jakie kto lubi )
1 kg ziemniaków
200 g żółtego sera
1-2 ząbki czosnku
2 średnie cebule
3 łyżki oleju
sól, pieprz
papryka słodka mielona
Sos beszamelowy:
50 g masła
2 łyżki mąki pszennej
700 ml mleka
50 g żółtego sera
sól, pieprz
1 jajko
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. A następnie pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć aż cebula się zeszkli.
Następnie dodać mięso i przyprawić solą, pieprzem i papryką.
Całość smażyć około 10 minut.
Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło, następnie dodać mąkę cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Następnie podgrzać mleko i wlać do masła wymieszanego z mąką. Podgrzewać tak długo aż zrobi się jednolita konsystencja. Następnie zdjąć garnek z ognia, wbić jajko i szybko wymieszać. Na koniec dodać ser i przyprawy. Ponownie wymieszać, żeby ser się rozpuścił.
Formę żaroodporną smarujemy masłem lub margaryną. Na jej dnie układamy jedną warstwę ziemniaków, na ziemniaki warstwę mięsa mielone, na mięso wylewamy połowę sosu i posypujemy 1/3 sera. Następnie układamy ziemniaki, mięso, polewamy sosem i posypujemy resztą sera.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni i pieczemy około 30 minut.
Uwielbiam takie zapiekanki, pychotka <3
OdpowiedzUsuń