Składniki na 6 sztuk:
1 płat ciasta francuskiego
cukier puder do posypania kremówek
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietanki 36%
130g cukru
25g cukru waniliowego (użyłam własnej roboty)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 żółtek
1 łyżka mąki pszennej
100g masła
Przygotowanie:
Ciasto francuskie przeciąć na pół w poprzek.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasto.
Ponakłuwać widelcem.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut aż ciasto zrobi się złote.
W czasie pieczenia co jakiś czas pokłuć ciasto widelcem, żeby nie wyrosło wysokie.
Tak samo postąpić z drugim kawałkiem. Ciasto przełożyć na kratkę, żeby wystygło.
Masa budyniowa:
W garnku zagotować półtora szklanki mleka z cukrem. Następnie dolać kremówkę, wsypać cukier waniliowy i zagotować. Mieszać od czasu do czasu, żeby sięnie przypaliło.
W misce wymieszać pozostałe mleko, żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną.
Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać, aż powstanie gęsty budyń.
Masę odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu.
Miksować ąz masa będzie gładka.
Na dno foremki wyłożyć blat ciasta. Następnie masę budyniową.
Drugą część ciasta pokroić na 6 kawałków i ułożyć na masie budyniowej.
Posypać cukrem pudrem i wstawić do odówki najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz