środa, 21 września 2016

Krupnik

Składniki:

4 pałki z kurczaka
200g kaszy jęczmiennej
2 średnie marchewki
5 średnich ziemniaków
1 kostka rosołowa
2 liście laurowe
3-4 ziarenka pieprzu
vegeta, pieprz mielony
natka pietruszki



Przygotowanie:

Kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać 250 ml zimnej wody. 
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut. 
Wyciągnąć kurczaka i zostawić do wystudzenia. 
Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jarzyny dodać do wywaru mięsnego i gotować do miękkości. Dodać również kostkę rosołową, liść laurowy i ziarenka pieprzu. 
Kaszę ugotować w osobnym garnku, a następnie dodać do ugotowanych jarzyn. 
Przyprawić vegetą i pieprzem. Kurczaka oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki.
 Dodać do zupy. Gotować jeszcze około 10 minut. 
Na koniec dodać pietruszkę. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz