Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
50g świeżych drożdży
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
125g masła
Kruszonka:
80g mąki pszennej
40g masła 40g cukru
Masa serowa:
Pół kg twarogu z wiaderka ( użyłam z piątnicy )
130g cukru
2 jajka
Dodatkowo:
600g śliwek
Przygotowanie:
Ciasto: Mleko podgrzać i wrzucić pokruszone drożdże. Wymieszać i odstawić na 5 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko z drożdżami i wymieszać łyżką.
Dodać pół szklanki mąki, ponownie wymieszać i odstawić na 10 minut.
Masło rozupścić i odstawićdo wystudzenia.
Do zaczyny drożdżowego dodać resztę mąki, zagnieść i odstawićna 30 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wlaćzimne masło i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie masło i zacznie odchodzić od ręki.
Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść ze sobą.
Masa serowa: Jajka ubić z cukrem, dodać ser i budyń. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Śliwki przekroić na pół i usunąć pestkę. Moje śliwki były duże więc pokroiłam je w półksiężyce.
Formę posmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tarta.
Do formy włożyć ciasto drożdżowe, na nie wylać masę serową, na masę ułożyć śliwki i posypać kruszonką. Ciasto przykryć sciereczką i odstawić na 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni wstawić ciasto i piec około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz