Składniki:
400 g grochu łuszczonego
800 g ziemniaków
300 g wędzonego boczku
2 marchewki
4 litry wywaru ( gotowałam mięso na pasztet i z tego mi wywar został )
majeranek, vegeta, pieprz
Przygotowanie:
Groch namoczyć na całą noc. Następnie wrzucić go do wywaru i gotować do miękkości.
Ziemniaki i boczek pokroić w kostkę, a marchewkę w półksiężyce. Ziemniaki i marchewkę wrzucić do wywaru i gotować aż będą miękkie. Boczek podsmażyć na suchej patelni i dodać do zupy. Gdy wszystko będzie miękkie dodać przyprawy. Zrobić zasmażkę ( łyżkę masła roztopić na patelni i dodać półtora łyżki mąki, podsmażyć chwilę ) dodać 2 chochelki zupy, wymieszać i wlać do zupy. Gotować jeszcze około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz